Pálivá chuť je pro někoho naprosto nezbytnou skoro v každém pokrmu a pokud by to bylo možné, chilli by si přidávali pomalu i do dezertů. Pokud mezi tyto milovníky patříte určitě už jste slyšeli o kajenském pepři. Nenechte se ovšem zmást jeho názvem, který o opravdu zavádějící, protože toto koření nemá s klasickým pepřem, který známe, nic společného. Proč tedy tento název? Vysvětlení je poměrně jednoduché. Jedná se totiž ve skutečnosti o druh chilli papričky a v angličtině se toto koření nazývá cayenne pepper. Chyba tedy nastala v překladu. Pepper je označení pro papričku ale také pro pepř.
Nejčastěji se tyto papričky pěstují v tropických oblastech, kde mají ke svému zrání potřebné klima a podmínky. Narazit na ně můžete tedy například v Mexiku, Americe, Africe, Japonsku nebo Indii, kde se jim daří i ve volné přírodě. Kajenský pepř bývá častěji velice jemně namletý, čímž jej můžete lehce odlišit od klasického chilli koření. V pálivosti se ale rozhodně zahanbit nenechá, protože se pyšní pálivostí 45 000 SHU, což je poměrně solidní výkon a pro mnoho z nás možná až moc. Své významné místo má hlavně v mexické kuchyni, kde se používá již po několik tisíciletí.
Skvělý samozřejmě není ale jen pro naše chuťové buňky. Velice prospěšný vliv má především na naše zdraví. Zmínku o něm najdete určitě hned na několika stránkách o hubnutí, protože skvěle působí na náš metabolismus, díky čemuž začne naše tělo mnohem lépe spalovat nechtěné a nevzhledné tukové polštářky, snižuje chuť k jídlu, podporuje správné trávení, a také vyplavování toxinů z našeho těla. Do svých jídelníčků by jej měli zařadit i lidé s nachlazením nebo chřipkou (protizánětlivé účinky), vysokým tlakem, protože pomáhá uvést jeho stav do normálu, a lidé náchylní na mozkovou či srdeční příhodu, jelikož spolehlivě působí proti vytváření krevních sraženin. Jeden z pokusů, které byly prováděny na laboratorních krysách ukázal, že si dokáže poradit dokonce i se zastavením růstu žaludečních vředů.
Na konec Vám prozradím ještě jednu jeho velice zajímavou vlastnost, na kterou přišli Číňané. Pokud budete pátrat po kajenském pepři v tradiční čínské medicíně dozvíte se, že pokud se smíchá s lidskými slinami zvládne spolehlivě neutralizovat hadí jed, který byl do člověka po uštknutí vpraven.
Kajenský pepř nejen do mexické kuchyně
Kup si reklamu pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup