Recept na pravé španělské chorizo, alias udělejte si chorizo podle svého gusta

Španělsko je domovem úžasných vín, krásných čerstvých produktů, neuvěřitelného vepřového masa a fantastických mořských plodů. Pokud ale většinu lidí požádáte, aby jmenovali jednu španělskou ingredienci, kterou milují nadevše, většina by si vybrala chorizo.

Tato uzená klobása má schopnost proměnit téměř jakýkoliv pokrm, ať už je to hvězda receptu nebo se používá jako podpůrný akt k rybám, zelenině nebo jinému masu. Bohatá chuť vepřového masa je prodchnuta sladkou, kouřovou, opojnou vůní papriky (nebo pimentónu), která nejen skvěle chutná – má schopnost propůjčit svou tmavě červenou barvu všemu, čeho se dotkne.

Jak si vyrobit vlastní chorizo doma?

Chorizo nemusí být jen dovážené a kupované, velice chutné chorizo si lze vyrobit svépomocí a dochutit si ho můžete podle sebe.
Ingredience

  • 450 gramů libového vepřového masa
  • ½ šálku soli nebo podle chuti
  • 3 hlavy česneku, oloupané a rozmačkané
  • ½ šálku čerstvě mletého černého pepře
  • 1 lžíce mletého hřebíčku
  • 3 ½ šálku mleté červené papriky
  • ¼ šálku kajenského pepře
  • ¼ šálku papriky
  • střívka na klobásy, vyčištěná

chorizo

Postup

  1. Shromážděte ingredience.
  2. Maso umelte na masovém mlýnku.
  3. Vložte maso do velké misky. Přidejte všechny ostatní ingredience postupně, po troškách, počínaje solí. Přidejte kajenský pepř a jen tolik papriky, abyste získali požadovanou barvu.
  4. Maso prohněteme, jako byste dělali chleba. Opečte trochu masové směsi a ochutnejte. Pokud si myslíte, že potřebuje více koření, přidejte ho hned. Pamatujte, že je snadné něco přidat, ale nemůžete to odstranit.
  5. Pomocí příslušného nástavce na masovém mlýnku naplňte masem již očištěná střívka. Ponechte asi 1 cm nenaplněného střívka na každé straně, abyste zavázali otvory (uzeninu můžete přeložit napůl a konce svázat k sobě) nebo svažte spodní konec střívka před plněním. Použijte silný provázek a oba konce svažte.
  6. Rovným špendlíkem párek několikrát po celém těle propíchněte. To jim pomůže rychleji uschnout.
  7. Zavěste chorizo ​​sušit na velmi chladné a suché místo po dobu 10 až 14 dnů nebo dokud neztvrdne. Chorizo je připraveno k jídlu, když je po celé délce pevné na dotek.

Pokud jste přesvědčeni, že kupované chorizo má lepší kvalitu a je chutnější můžete využít nabídky bonovino.cz, kde naleznete nejen chorizo, ale i další delikatesy a vína.